Sfaturi pentru cusatorii de broderii

Broderia este o arta ce consta intr-o cusatura in relief executata pe un material textil.

Foarte multi sunt pasionati de aceasta arta, unii au transmis aceasta maiestrie din generatia in generatie, altii au fost atat de impresionati incat au decis sa invete singuri.

Tot ce iese din manutele celor care practica broderia este plin de insemnatate si foarte dificil de ignorat: imbinarea culorilor, modelul si timpul petrecut pentru a crea opera de arta.

Broderiile sunt totusi greu de intretinut, de aceea exista cateva sfaturi care va vor face viata mai usoara.

In primul rand, pentru a preveni degradarea culorilor in timp, cauzata de spalarea broderiilor sau a luminii, este necesat sa se desfaca jurubitele, apoi sa se inmoaie in apa fierbinte, urmand sa fie tinute pana cand apa devine calduta.Se spala apoi cu fulgi de sapun sau cu detergent pentru tesaturi vopsite, se clatesc in mai multe ape si se limpezesc in apa cu otet sau cu zeama de lamaie pentru fixarea nuantei.

Trebuie sa aveti la indemana si o pernita cu ace, acestea urmand a fi introduse pe ate pentru fiecare nuanta.Lungimea atelor care se pun in ac trebuie sa fie de maxim 30 de centimetri pentru ca pe timpul lucrului acestea sa nu se rasuceasca.

Broderia care nu este cusuta trebuie pastrata intr-un saculet sau intr-o bucata de panza curata pentru a fi pastrata curata.

Toate punctele trebuie sa aiba aceeasi inclinatie, indiferent din ce parte se incepe lucrul pentru a pastra estetica broderiei. De obicei, broderia se incepe din dreapta si de sus in jos.

Alegerea nuantelor cu care se coase este importanta, ele trebuie alese cu grija, urmarind armonizarea lor si evitarea stridentelor. Este recomandat sa se achizitioneze cate 4 nuante din fiecare culoare pentru a crea o serie succesiva de semitonuri.

Daca nu gasiti nuantele pe care vi le doriti in comert, le puteti obtine din mouline in degrade. In acest caz se separa jurubita pe nuante sau se decoloreaza cu apa oxigenata pana la obtinerea nuantei dorite.